Friday, July 27, 2012

Brittisk veteran från Dunkirk och Arnhem har avlidit

Den brittiske veteranen Bill Gibbard som evakuerades från Dunkirk och senare deltog i striderna om Arnhem, har avlidit 93 år gammal. Inkallad 1939 skickades han till Frankrike, och drevs med resten av den brittiska expeditionskåren in i fickan runt Dunkirk, efter att det franska försvaret längs Seine kollapsat. Här lyckades han komma ombord på en brittisk kryssare, och kunde evakueras till Storbritannien, vi låter honom själv berätta om sina upplevelser:
När vi anlände till stranden, var den redan full av tusentals brittiska soldater. Vi var under ständig beskjutningen, antingen från tyska kulsprutor eller från störtbombare.
Efter att tyskarna förstört piren på den fjärde dagen, kunde båtarna och skeppen inte komma tillräckligt nära stranden för att plocka upp oss. Den 29 maj såg jag min chans att vada ut i havet och komma ombord kryssaren HMS Anthony, men eftersom jag inte kunde simma så fick jag och tre andra paddla ut till båten på en stor träbit
.
Tillbaka i Storbritannien utbildade han sig till fallskärmsjägare, och deltog i landsättningen runt Arnhem, där han senare togs tillfånga. Återigen låter vi Gibbard själv berätta om vad som hände:
Vi retirerade från bron in bland de närliggande bostadshusen och trädgårdarna, och i en av källarna låg det mellan 60 och 70 sårade som vårdades. I en av trädgårdarna grävde vi en grund skyttegrav, och var under konstant hård artilleribeskjutning. På den andra kvällen stod alla byggnader i brand, på den tredje dagen hade våra ställningar blivit omöjliga att försvara, och orden kom att 'var man för sig själv'.
Vi kom till Eusebiuskyrkan, där nio av oss tog skydd för natten. Vid två-tiden på natten, stormade tyskarna in i kyrkan och tog oss tillfånga
.

Som krigsfånge lyckades Gibbard fly två gånger, men greps vid båda tillfällena efter endast en kort tid i frihet. Under sin fångenskap fick han reparera broar och gräva fram kroppar som begravts i samband med bombningar av Dresden, och efter kriget arbetade han som lantarbetare i Oxfordshire.
Gibbard som avled i onsdags, efterlämnar sig två barn, fyra barnbarn och nio barnbarnsbarn, hans fru Joyce avled 2006 och blev 80 år.

Källa:
Veteran who fought at Arnhem dies at 93

No comments: