Tuesday, May 19, 2009

USA:s vidrigaste seriemördare?

Min seriemördarvecka fortsätter, och precis som i det förra fallet så överlåter jag de kända seriemördarna till en annan dag. Istället tänkte jag koncentrera på de mer udda och således mest skrämmande seriemördarna, vilka faktiskt överträffar vilken sadistisk skräckfilmsskurk eller som helst. Ett återkommande tema i skräckfilmer är sadistiska skurkar som på det ena eller andra sättet kidnappar sina offer, för dem till sitt hemliga tillhåll och där utsätter offret för en utdragen och ytterst plågsam tortyr. Något som slagit mig är att många av dessa förövare ofta saknar något egentligt motiv, någon annan drivkraft än att mörda och tortera finns inte.
I verkligheten återfinns ofta ett noggrant planlagt motiv, i fallet Henry Howard Holmes var motivet pengar, Holmes lät sina ovetande offer teckna livförsäkringar innan han mördade dem. Holmes må visserligen varit vidrig, men frågan är verkligen om han kan betecknas som ”USA:s vidrigaste seriemördare”? Det epitetet spar jag istället till två av USA:s kanske mest sadistiska och utstuderade seriemördare, Leonard Lake och Charles Ng. Precis som i fallet med Holmes inleds utredningen med ett helt annat, orelaterat brott…

Den 2 juni 1985 stoppar polisen i San Fransisco en bil i ett rutinärende, en asiatisk man har setts snatta i en affär och vittnen har pekat ut bilen som den misstänkte anlänt i. När polisen genomsöker bilen hittar man en pistol utrustad med en ljuddämpare, mannen förs till en polisstation för att förhöras. Här identifierar mannen som själv Robin Stapley, vilket förbryllar polisen, enligt körkortet är Stapley 26 år, men den man de har i sitt förvar är uppenbarligen mycket äldre. Polisen misstänker att mannen använder ett stulet körkort och beslutar sig för att förhöra honom. Förhöret med mannen ger dock inget, han vägrar svara på några frågor, det enda han ber om är ett glas vatten. Utan att poliserna hinner reagera lyckas han svälja ett piller han gömt i sina kläder, och han kollapsar på golvet. Trots att han förs i ilfart till ett närbeläget sjukhus går mannens liv inte att rädda, och efter fyra dagar stängs respiratorn av.
Vid det här laget har dock polisen lyckats identifiera de båda männen, den man som begått självmord var identifierad som Leonard Lake, en före detta marinkårssoldat med ett digert register hos polisen och den mystiske asiatiske mannen till Charles Ng. Vad som däremot oroar polisen är att den riktige Stapley varit försvunnen i flera veckor, och att den bil Lake kört i egentligen tillhör Paul Cosner, även han spårlöst försvunnen. Med detta nya uppgifter anser sig polisen ha tillräckligt mycket bevis för att genomföra en husransakan på Lakes ranch i Wilseywill, och hela utredningen tar nu en helt ny vändning. Vad polisen hittar på Lakes egendom är nog i klass med vad polisen som gick igenom Holmes byggnad 1895…

Den huvudmisstänkte Leonard Lake föddes den 29 oktober 1945 i San Fransisco, och hade uppenbarligen en trasslig uppväxt. När Lake var 6 år skiljde sig hans föräldrar, och han och hans systrar flyttade till sina morföräldrar. Här utvecklade den unge Lake ett sjukligt intresse för porngrafi, enligt vissa uppgifter ska ha både tagit nakenbilder på sina systrar och förgripit sig på dem. Som 19 åring tog han värvning i marinkåren och tjänstgjorde två gånger i Vietnam som radaroperatör innan han avskedades på grund av medicinska skäl.
Efter att ha fått behandling för sina psykiska åkommor återvände Lake till det civila, men han hade uppenbarligen svårt att anpassa sig. Efter att ha hoppat av universitetet i San Jose anslöt han sig till ett hippiekollektiv och levde ett kringflackande liv, i mitten av 1970-talet försökte han dock återgå till ett mer normalt liv. Han gifte sig 1975, men äktenskapet blev kortvarigt på grund av hans återkommande medverkan i sado-masochistiska amatörporrfilmer. Lake började nu också dyka upp i brottsregistret, och även om det allt som ofta rörde sig om småbrott dömdes han i slutet av 1970-talet till ett kortare fängelsestraff. Väl ute gifte han sig 1981 med Claralyn Balsza, Lakes allt mer excentriska livsstil och morbida fascination med pornografi gjorde dock att äktenskapet var snabbt avklarat.
Lake hade nu blivit övertygad om att världen snart skulle förintas i ett förödande kärnvapenkrig, vilket gjorde att han började samla på sig vapen och andra förnödenheter inför den förestående katastrofen. 1981 dömdes han för illegalt vapeninnehav, men innan domen hann fall hade Lake flytt till sin före detta fru Balszas ägor utanför Wilseywille. Ensam i ödemarken började hans idéer ta en obehaglig vändning, han fick för sig att det fallit på hans lott att återbefolka världen och började på allvar skissa upp planerna på hur han skulle genomföra detta, en plan han döpte till ”Plan Miranda”. Han började arbetet med att anlägga en bunker på Balszas ägor, i samband med detta kom han i kontakt med Charles Ng, en före detta marinkårssoldat från Hong Kong.

Charles Ng föddes den 24 december 1960 i Hong Kong, hans far var en inflytelserik och välbeställd affärsman som inte drog sig för att tillrättavisa Charles fysiskt. Ngs uppväxt var milt sagt problematisk, han stängdes av från flera skolor i Hong Kong och efter att han gripits för stöld skickade hans pappa honom till internatskola i Storbritannien. Det dröjde dock inte länge förrän Ng återigen hamnat i klammeri med rättvisan, men efter att han tagits på bar gärning fick han återvända till Hong Kong.
Ng flyttade efter detta till USA för att studera, men efter endast en termin vid universitetet Notre Dame de Namur valde han att hoppa av. I början av 1980-talet sökte han till marinkåren, men efter att ha ertappats stjäla vapen avskedades han och dömdes till fjorton år i militärfängelse. Av någon okänd anledning benådades han och släpptes 1982, utan någon utbildning eller inkomst levde han ett kringflackande liv och livnärde sig på småstölder och snatteri. Oroad över att han skulle utvisas kom han i kontakt med andra före detta militärer som likt Lake haft svårt att anpassa sig till ett normalt liv, en av dessa uppmanade Ng att sök upp Lake i Wilseywille.

De båda före detta marinkårssoldaterna fann uppenbarligen varandra och Lake invigde Ng i sina framtidsplaner och färdigställde bunkern. Lake var nu redo att sätta ”Plan Miranda” i verket, tillsammans kidnappade och mördade duon personer i deras egen vänkrets, förde dem till den gården. Här avrättades männen medan kvinnorna fördes till ljudisolerade celler, där utsattes de för utdragna och plågsamma sexuella övergrepp och tortyr. Både Lake och Ng filmade flera av övergreppen och kropparna grävdes antingen ner på gården eller spreds i vildmarken.
Behovet av nya offer hade dock gjort att duon successivt kommit till insikten om att man inte längre kunde begränsas av bekantskapskretsen, och duon utökade nu jakten på offer till okända personer. Det var troligen i samband med en sådan utflykt som Ng ertappades med att stjäla, vilket ledde till att Lake greps och senare begick självmord. Eftersom polisen var fullständigt ovetande om Lake och Ngs aktivteter i Wilseywill kom upptäckten av bunkern som en obehaglig överraskning för polisen.

Nyheten om vad som hänt uppe i Wilseywille spreds snabbt till massmedia som bokstavligen omringade gården, vilka snabbt rapporterade om vartenda fynd polisen gjorde. De mest makabra och skrämmande fynden gjorde dock polisen i bunkern, här förvarade duon sina filmer och Lake sina dagböcker. Enligt en av utredarna var innehållet på filmerna så vidrigt att få klarade av att se dem, man tvingades titta på dem i skift och flera av dem fick psykiska problem efteråt. Lakes dagbok var fylld av hans förvirrade tankar och planer, men också makabra beskrivningar om offrens öde och hur de gjort sig av med kropparna.
Runt bunkern kunde polisen gräva upp ett tiotal kroppar, varav två bäbisar, varav många bar spår av tortyr och misshandel. De mest skrämmande upptäckterna var dock den enorma mängd kroppsdelar som inte gått att identifiera, flera av offren i parets makabra videofilmer har inte heller kunnat spåras. Så sent som i september 1992 hittades resterna av Charles Gunnar, en före detta militär och bekant till Lake.
Samtidigt som polisen gjorde allt fler och fler makabra upptäckter i Wilseywille så var den stora frågan vart Ng fanns. Ingen hade nämligen sett till honom sedan han försvann i juni 1985, och polisen oroade sig nu över att han flytt upp i bergen eller rest tillbaka till Asien. Det dröjde dock inte länge innan polisen fick sitt svar, och nu inleddes en av de mest utdragna och kostsamma utlämningarna i Kanada och USA:s historia.

Den 2 juli 1985 ertappades en asiatisk man med att stjäla på ett köpcentrum i Calgary, i samband med att två väktare skulle gripa mannen drog han en pistol och sköt en av dem i handen. Trots detta kunde väktarna övermanna honom och överlämna honom till den kanadensiska polisen som åtalade honom för stöld, olaga vapeninnehav och våld mot tjänsteman. Efter en viss förvirring kunde de kanadensiska myndigheterna identifiera mannen som Charles Ng, och han dömdes till fyra och ett halvt års fängelse. Nyheten om att Ng gripits i Kanada nådde givetvis utredarna i Kalifornien, dessa begärde nu Ng utlämnad till de amerikanska myndigheterna.
Väl medveten om att han riskerade dödsstraff i USA och att den kanadensiska lagstiftningen förbjuder utvisning av personer som hotas av dödsstraff, vägrade Ng att frivilligt bli utlämnad. Nu började en segdragen rättstvist mellan Ng och de amerikanska myndigheterna, båda sidor överklagade domsluten och först 1998 kunde Ng utlämnas till de amerikanska myndigheterna.
Tillbaka i Kalifornien kunde så åklagaren åtala Ng för tolv mord, när domen förkunnades den 11 februari 1999 dömdes han till döden för elva mord och väntar på avrättning i San Quentinfängelset. Hela rättegången och den utdragna utlämningen av Ng kostade över 14 miljoner dollar, vilket gör detta den i särklass dyraste utredningen i Kaliforniens historia.

Så slutade en utredning som tog sin början i ett mystiskt självmord på en polisstation i San Fransisco och som slutade i ett av de värsta fynden polisen i USA gjort. Än idag är antalet offer för duon okänt, polisen i Kalifornien räknar med att minst tjugofem personer mördades, men siffran är troligen större. På grund av innehållet på parets videofilmer har dessa aldrig fullt ut kunnat analyseras, och flera av offren är än idag okända för polisen. Med tanke på materialets innehåll är det dessutom tveksamt om polisen någonsin kommer att släppa filmerna, och att många av offren för duon aldrig kommer att kunna identifieras. Om Holmes var USA:s förste seriemördare var utan tvekan Leonard Lake och Charles Ng två av de vidrigaste seriemördarna.

No comments: