Saturday, July 21, 2012

Kaoset i Syrien

Det känns som om det är fruktansvärt svårt att riktigt göra sig en rättvisande bild över vad som egentligen sker i landet, främst på grund av den otroligt partiska massmediala bevakningen. Rykten, lögner, sanningar och halvsanningar blandas ihop till en otrolig röra, och det är kanske därför av största vikt att källkritiskt försöka granska alla artiklar och notiser.
På något sätt förs tankarna till det som rapporteras ifrån Syrien, till det som i sportvärlden kallas för "Silly Season", då minsta lilla antydan till att spelare/tränare ska byta klubb.

Att Israel är oroad över utvecklingen i Syrien kan knappast komma som någon större överraskning, och även om Israel och Syrien haft sina duster både direkt, och indirekt i Libanon, så antar jag att man nog hellre har Assad kvar vid makten än någon okänd vars kort- och långsiktiga planer är oklart. Har dock lite svårt att tro att Israel skulle vara så obota korkade att de gick in i Syrien nu, även om det förstås inte helt kan uteslutas.
Jag har dessutom svårt att tro att USA är speciellt intresserade av en israelisk offensiv in i Syrien, speciellt med tanke på hur känslig läget i regionen är och det upptrissade tonläge som förts rörande det påstådda iranska kärnvapenprogrammet.

Ett annat orosmoment är förstås vad som kommer ske när stridslarmet lagt sig, och här antar jag att risken är rätt överhängande för fortsatt blodspilla. Till skillnad från grannlandet Irak, är det shiiamuslimerna som befinner sig i minoritet, och majoriteten utgörs av sunnimuslimer. Risken är således att vi kan få se en upprepning av det sekteristiska våld som dominerade inbördeskriget i Irak, och att bl.a. kristna eller etniska minoriteter i landet kommer hamna i skottgluggen för våld från båda sidor.
Sen är förstås frågan hur utvecklingen i Syrien kommer påverka resten av regionen, och i synnerhet Libanon där Syrien varit djupt inolverad i landets politiska intriger. Risken är otvivelaktigt att utvecklingen i Syrien kan, och troligen kommer, smitta av sig på Libanon. Vad det kommer innebära för ett land som fortfarande lider av sviterna från inbördeskriget på 1980-talet, är svårt att sia om, men otvivelaktigt finns det grund för viss oro att Libanon kan bli nästa oroshärd.
Men det är inte bara i Libanon händelseutvecklingen kan påverkas av utgången i Syrien, vad kommer ske i t.ex. Irak. Hur kommer regimen här att påverkas av utvecklingen i Syrien om shiiamuslimer förföljs, fördrivs och mördas?
En annan fråga är förstås hur Ryssland kommer agera, Syrien var deras i praktiken enda kvarvarande allierade i regionen, och hur den förlusten ska ersättas? Ett närmande till Iran kanske?

Det ställs otvivelaktigt många frågor runt utvecklingen i Syrien, och tyvärr är alldeles för många av dem förknippade med risken för ytterligare blodspilla och kaos...

No comments: