Wednesday, May 23, 2012

Italiensk polis utreder plundrare

Jag vet att det inte är purfärska nyheter, men eftersom jag ändå anser det finns visst nyhetsvärde i det, så väljer jag att publicera nyheten.

Italiensk polis meddelade i fredags (18 maj 2012) att man inlett en utredning runt ett 70-tal personer, misstänka för att sälja plundrade föremål från gravar och andra fornminnen i södra Italien på Ebay. Enligt polisen rör det sig om tusentals föremål, och inbegriper såväl mynt och vaser som sålts på internetsajten Ebay. Utredningen påbörjades redan 2009 i samband med att den italienska polisen hittat en misstänkt annons på Ebay, vilket ledde dem till en far och son från en by i Kalabrien, vilka sysselsatte sig med att plundra gravar i södra Italien.

I samband med att polisen genomfört husrannsakan mot de misstänkta, fann man över 16 000 plundrade föremål, vilket rörde sig från silver och bronsmynt till vaser, och konfiskerade tio metalldekorer. De flesta av föremålen härrör från södra Italien, och misstänkts vara ämnade för den privata marknaden. Den italienska polisen har specialavdelningar, som endast arbetar med den här typen av utredningar, och en snabb genomgång av italienska medier, visar att de tyvärr inte lider av någon större arbetsbrist.

Tyvärr är detta ingen unik italiensk företeelse, utan är ett enormt problem över hela världen. Handeln med stulna eller plundrade föremål från gravar, kyrkor, ruiner och så vidare, omsätter stora summor pengar, och innebär i slutändan att vår kunskap om det förgångna minskar. De senaste åren har t.ex. svenska medier uppmärksammat flera spektakulära stölder av föremål från kyrkor, men också hur gravfält systematiskt plundrats av personer utrustade med metalldekorer.
Även om de flesta av dessa föremål inte är ämnade för försäljning via t.ex. Ebay, utan troligen är rena beställningsjobb. Så finns det saker du som privatperson kan göra för att minska denna vedervärdiga handel, och det är att ALDRIG köpa souvenirer på semesterresan som kan misstänkas härröra från plundrade fornminnen.

Källor:
Italy busts eBay looted artefacts ring

Reperti dell'epoca Daunia messi in vendita su eBay

No comments: