Thursday, May 17, 2012

17 majDagen till ära så tycker jag den här låten av Helmer Bryds Eminenta Kvartet, en del av Mosebacke Monarki, ett svenskt humorprogram som inleddes på radio 1958 och senare tog steget över till tv rutan som Mosebackevision. Några av svensk humors största namn, bl.a. Tage Danielsson, Hasse Alfredsson medverkade vid sidan av personer som Hans Furuhagen och Carl-Uno Sjöblom.

Idag är Mosebacke Monarki (som egentligen var en republik med vald kung), kanske mest känd för denna låt, Norgevisan. Den släpptes 1968 i samband med de Olympiska Vinterspelen i Grenoble i Frankrike, där Sverige halkade efter Norge i medaljracet. Låten framförs av Helmer Bryds Eminent Five Quartet (den enda kvartett som antagligen bestått av fem personer)med "Moltas" Eriksson (alias Bobo Slacke) vid mikrofonen, skrevs av Alfresson och Danielsson och byggde på låten Lively Lively av Peter Buchanan och Lonnie Donegan.

Föga förvånande väckte låten en våg av protester från norskt håll, och norrmännen krävde en gruvlig hämnd på svenskarna, och snabbt släpptes den hafsigt ihopskrivna låten "Sverige, Sverige". Det skulle dock dröja fram till 1990 innan norrmännen stolta kunde säga att man hämnats oförrätten, då sången "Jag är inte sjuk, jag är svensk" släpptes och nådde som högst fjärde plats på den norska singellistan.
Men nog om detta, här är dagens låt, framförd av Helmer Bryds Eminent Five Quartet...

Helmer Bryds Eminent Five Quartet: Norgevisan

Se även
Nationaldagen får större betydelse
Breivik en skugga över syttende mai
Norsk nationalglädje också i Sverige

No comments: