Tuesday, April 28, 2009

Elitserien spricker

Idag kom nyheten alla väntat på, Elitserien i hockey spricker. De nuvarande fyra giganterna inom svensk hockey, HV71, Frölunda, Linköping och Färjestad har tillsammans med Djurgården valt att säga upp aktieavtalet med svensk hockey. Med största sannolikhet innebär detta att dessa fem lag inte kommer delta i Elitserien inför säsongen 2010-11, och att de troligen kommer försöka gå med i KHL som ryktas söka nya lag utanför Ryssland. Den stora frågan är förstås vad detta kommer innebära för svensk hockey, och i långa loppet för dessa fem klubbar och svensk hockey i största allmänhet.
Aftonbladets Thomas Ros är förstås eld och lågor, detta är precis vad han föreordat och mer eller mindre krävt. Själv är jag inte alls lika upphetsad, snarare tvärt om ser jag hur dessa fem lag överger svensk hockey och att vi nu ser svensk hockeys sista patetiska dödsryckning. Det må så vara att Färjestad, Frölunda, HV71 och Linköping har de ekonomiska musklerna för tillfället, men som alla vet är rikedomar inget som vara för evigt och frågan är hur pass stort intresse det VERKLIGEN finns bland värmlänningarna, göteborgarna o.s.v. att se fem-sex matcher mot lag från Tjeckien, Norge, Finland, Tyskland o.s.v..? Inte heller blir det bättre av att inget av de svenska deltagarna i "hockeyns Champions Leauge" klarade sig från grundspelet, och sen kan man onekligen fråga sig vad Djurgården gör i detta gäng?
För även om nyheten om utbrytningen knappast kan sägas komma som någon större överraskning, så måste man onekligen fråga sig vad Djurgården tänkt sig för roll? Laget har under de senaste åren dels spenderat i botten av Elitserien och har en - milt sagt - prekär ekonomisk situation. Men antagligen förväntar väl sig Djurgården att Stockholms komun till slut kanske inser att man har en guldkalv...NOT...

Huvudfrågan är dock vad detta kommer innebära för svensk hockey i stort, och där är jag tämligen negativ. Jag tror nämligen inte ett dugg på att detta kommer främja svensk hockey, snarare tvärt om som sagt. Redan nu går klubbarna i de lägre divisionerna en ytterst osäker ekonomisk framtid till mötes, den hockeydöd vi hittintills sett är förstås bara toppen av ett isberg och dessa fems beslut kommer troligen att påskynda den. Risken är dessutom stor att den nu också smittar av sig på klubbarna i Elitserien (eller det som nu är kvar av den), och då är vi onekligen riktigt illa ut. Inte heller blir det bättre av att intresset bland många unga för att spela hockey är rekordlågt, och att försöken att finna spelare i nya befolkningssegment (läs invandrare) varit bedrövligt lågt.
En annan fråga är förstås vad nu de fem tänkt sig för framtid, för även om KHL visat musklerna och köpt spelare till höger och vänster finns där stora frågetecken. Ryssland har drabbats hårt av den ekonomiska krisen, de konstanta bråken runt den ryska gasen kan mycket väl göra att många länder vänder den ryggen och istället väljer andra lösningar. Just exporten av gas och olja har varit grundbulten i den ryska ekonomin, och skulle denna sina, ja då kommer givetvis detta att ge direkt effekt på rysk idrott. Fler lag i KHL har redan nu ekonomiska problem, och hur dessa kommer påverkas av en fördjupad ekonomisk kris kan man givetvis bara spekulera i.
Det är mycket möjligt att KHL idag kan ses som ett vettigt alternativ, men personligen ser jag det som en ofantlig risktagning och risken är stor att de fem drar en rejäl nitlott, såväl sportsligt som ekonomiskt.
Men även för de lag som blir kvar så risken nu stor att de dras med i de fem lagens beslut, och svensk hockey nu går emot en både oviss och oklar framtid.

Själv så ser jag fram emot att slippa Färjestad, HV71, Linköping, Djurgården och Frölunda, och istället få se lag med såväl lite hockeykultur...

Källor:
Storbråk i Hockeysverige (DN)
Storbråk i Hockeysverige (SvD)
Ett obegripligt beslut

1 comment:

Mattias said...

Förr var hockey en mer folklig sport, det är den inte längre. Som du säger så är intresset lägre än någonsin hos många och jag är inte förvånad. Man bjuder inte in den svenska publiken som man gjorde förr. Det har nästan blivit en klassfråga att t.ex ha råd med ett abonnemang för att kunna se hockeyn om man nu inte bor i någon utav städerna.

De olika evenemangen som står på schemat är dessutom friskt utspritt mellan diverse olika tv-bolag och är för många allmänt sportintresserade mycket svåra att följa.

Att dessa ES-lag skulle göra detta för något annat än en girig tro på pengar finns inte. Extremt tråkigt att sådant ska genomsyra svensk hockey istället för att titta vart skon verkligen klämmer.

Börja med att skrota nuvarande "äckliga" tv-licenser på hockeyn, utöka Elitserien med några av de allsvenska lagen och gör hockeyn till den folkliga sport den en gång var, utveckla istället för att trampa på den. Det skulle antagligen göra Elitserien till en mer intressant liga både för publiken och spelarna.