Monday, January 26, 2009

VM i ointresse

I söndags avgjordes så finalen i Bandy VM som i år gick av stapeln i Västerås, och med en match i Stockholm, en final som inte helt oväntat stod mellan Sverige och Ryssland. Trots att Sverige vann finalen så överskuggas dock hela VM av sviktande publiksiffror och, även om det mot slutet blev lite skriverier, och ointressanta matcher. VM i bandy är egentligen bara en lång transportsträcka mot den - mer eller mindre - givna finalen mellan Sverige och Ryssland, och även om Finland och Kazakstan ibland kan skaka de båda lagen, så är det ingen större överraskning att finalen i år stod mellan just Sverige och Ryssland.
Det är visserligen starkt av Sverige att slå Ryssland med hela 6-1 i finalen, men samtidigt så är detta en av de kanske smalaste sporterna internationellt sett. I jämförelse med hockey VM, som också går varje år, så framstår det världsmästerskapet som en bred och oviss tournering även om den också domineras av ett fåtal nationer. Bandyförbundets försök att sprida VM till andra länder än Sverige och Ryssland har inte direkt inneburit några större framgångar, så inte heller försöken att få idrotten att bli en OS-gren.

Så för att vara ärlig så är intresset för finalsegern rekordlågt, och den stora frågan är snarare vem f*n bryr sig. Det är ungefär lika intressant som rapporteringen från innebandy VM eller någon annan internationellt sett smal sport, där de båda finalmotståndarna är lika givna som Kalle Anka på julafton. Med andra, finns det någon som överhuvudtaget, utanför Ryssland och Sverige, som egentligen bryr sig om bandy VM och precis vad ligger intresset i att hypa en fullständigt given finalplats och ett guld i en idrott där finalmotståndarna mer eller mindre möts precis varje år?

No comments: