Wednesday, January 14, 2009

Blåögda svenskar

Man slutar aldrig, aldrig förvåna sig över hur naiva och - rent ut sagt - korkade vissa svenskar är. I onsdagens Uppdrag Granskning så visades ett repotage om en organisation, Julie Rescue, som sålde herrelösa hundar till Norden, och Sverige i synnerhet. Enligt repotaget var många av hundarna sjuka, eller led av andra åkommor som skabb o.s.v., varken transport av hundarna eller den miljö där Julie hade dem kan anses vara speciellt hälsosam. Hundarna sprang omkring lösa, ingen var kastererad, sjuka hundar rörde sig bland friska och vad värre var så hade organisationen, tillsammans med en "veterinär" satt i system att frissera hundarnas införselpass.
Enligt repotaget led många av hundarna av den - även för människor - dödliga sjukdomen Leishmania, en sjukdom som är spridd över stora delar av Medelhavsregionen. Nu sitter en massa svenska familjer och hundägare och beklagar sig i tv över att deras hund, som de köpt för runt 5000 kronor, är sjuk eller lider av andra åkommor.

Hålla, vad väntar ni er när ni köper en herrelös hund för 5000 kronor? Att ni ska få en fullt frisk rashund? Det är väl helt uppenbart att om man nu köper en herrelös hund från Spanien, dessutom utan att ha sett den på bild, att man köper grisen i säcken!
Det andra är frågan varför man inte kan köpa en hund i Sverige, varför måste man välja en hund från Spanien? Det kryllar av hundar i Sverige ingen vill, eller kan, ta hand om. Hundar som säkerligen också lider och som också behöver en husse och matte? Är det någon form av bevis för att man verkligen bryr sig, eller är det bara ren och skär dumhet? Jag är faktiskt lite benägen att tro det senare, något som sådana här organisationer livnär sig på. Personligen satt jag och funderade på om man antingen skulle skratta, eller gråta, åt dessa tragiska personer som nu satt och beklagade sig i tv över att deras hund var sjuk...

Efter repotaget var jag så uppretad att jag knappt kunde koncentera mig på fotbollsmatchen, som visserligen var bedrövligt trist, mellan Manchester United och Wigan. Vad tänker dessa människor med, och hur i helvete vågar de köpa en hund på det här viset? Å andra sidan, folk är tydligen villiga att köpa importerade hundar från Polen utan större betänkligheter, så man borde kanske inte vara så förvånad.
Men för att återgå till huvudfrågan, en av deltagarna i programmet hade köpt en hund från JR. När man skulle åka och hämta hunden, vilket skedde utanför ett köpcentrum, var hundarna inpackade i en bil i kattburar. Hur kan man överhuvudtaget ta emot en sån hund? Än värre blev det av att paret hade ett barn, hur vet de vad hunden bär på för sjukdomar?
Ett av mina favoritprogram heter "Pet rescue" på Animal Planet, och behandlar RSPA och deras arbete i bl.a. Storbritannien. De hundar som vanligtvis hamnar här, främst pga att de är misskötta, är ofta i mycket dåligt skick, löss, skabb, mask o.s.v. är mer regel än undantag. Hur det då ser ut i Spanien, ett fattigt land där lösdrivande djur verkligen saknar berättigande bland många, mår törs man knappt tänka på. Jag har själv bott i ett land med mängder med lösspringande hundar och katter, där befolkningen var långt ifrån snälla mot dessa. Lägg därtill alla andra sjukdomar, som vi i Sverige och Storbritannien, är befriade ifrån som t.ex. Leishmania (en sjukdom som är dödlig för både hundar och människor) eller rabies.
Här sitter alltså en mor och far med en dotter, de köper en hund från Spanien som är herrelös och som de inte sett annat än på bild? När de hämtar hunden är detta under, milt sagt, bedrövliga förhållande, samt den kondition hunden var i. Vad f*n tänker sådana människor med eller på? Om vi nu struntar i eventuella sjukdomar, hur kan en sådan hund tänkas ha för pskye, fungerar den överhuvudtaget att ha tillsammans med ett barn?

Den stora frågan kvarstår dock, varför måste man köpa en hund från Spanien, varför duger inte en hund i Sverige? Att dessutom tro att en hund man köper för runt 5000 kronor, som dessutom är herrelös, inte ska ha skvanker, åkommor eller - potentiellt dödliga - sjukdomar övergår mitt förstånd eller någon annan defekt. Än mindre förståelse, speciellt som det här ändå är i form av någon missriktad omtanke om djuren, har jag för de som köper "svarta" chihuahuor från Internet för några tusen kronor.
Nu vet jag att det är *inne*, något som kommer ytterligare förstärkas när Disney filmen med samma namn får premiär här, med sådana hundar. Men hur fungerar man när man köper en hund på det viset? På samma sätt som personerna i Uppdrag Granskning så har man inte en aning om vad man köper, man har inte heller en aning om vad djuren har för eventuella åkommor eller - kanske värre - för psyke.

Givetvis borde Uppdrag Granskning ställt köparna, på samma sätt som man gjorde med ägarinnan till härbärget, mot väggen och frågat vad i hela helvete de pysslade med? Förstår folk inte att de inte bara utsätter sig själva för faror, de utsätter även andra - helt oskyldiga - människor och andra djur för fara. Om det nu - mot all förmodan - är någon som läser detta, och tycker jag är en hjärtlös varelse som inte förstår att djuren i Spanien lider, så stämmer det inte alls.
Med på vilket sätt blir dessa djurs lidande mindre av att de tas hit, och kanske smittar ner andra djur eller (ännu värre) människor? Till slut blir det jag som får bekosta dessa människors - uppenbarligen - bottenlösa naivitet och godtrogenhet, antingen via skattesedeln eller på ett personligt plan av denna vansinniga handel.
Så mitt råd till alla dessa som nu sitter och funderar på att köpa hund i Spanien, ge fan i det. Om ni nu vill rädda en hund, eller katt, köp den då i Sverige. På något sätt känns det som om man går över ån för vatten, det är knappast så det saknas hundar och katter som saknar en husse eller matte...

No comments: