Monday, September 29, 2008

Kaos i den polska fotbollen

Av någon för mig okänd anledning valde UEFA att låta Polen och Ukraina få arrangera Fotbolls EM 2012, men som väntat har båda arrangörsländer drabbats av stora problem. Inte nog med att de nödvändiga renoveringarna och nybyggnationer - alla som sett bilder från polska och ukrainska fotbollsarenor inser nog att behovet är enormt - dragit ut på tiden, den polska fotbollen är svårt ansatt av återkommande och våldsamma kravaller och i Ukraina är den politiska situationen milt sagt kaotiskt.
Det är således inte så underligt att UEFA nu börjat tröttna, inte nog med att UEFA är missnöjda med utvecklingen. Nu har även det polska inrikesministeriumet tröttnat och avskedat (!) hela fotbollsförbundet, något som gjort att ordföranden i fotbollsförbundet Michal Listkiewicz, som dock sitter kvar, nu hotar med rättsliga åtgärder. Ministeriet anklagar fotbollsförbundet för korruption, och har nog insett att snart kommer UEFA att agera, och i sådana fall kommer Polen och Ukraina att mista sitt arrangemang.

Själv är jag inte ett dugg förvånad, arvet från tiden som sovjetisk lydstat, alternativ sovjetisk republik, har satt sina spår. Fotbollen i Polen är ofantligt eftersatt, och skakas av såväl våldsamma uppgörelser mellan fans som polis, vilket förstås bottnar i avgrundsdjupa sociala och politiska problem. De flesta arenor i Polen är fruktansvärt nedslitna, och korruptionen är troligen rätt utbredd inom den polska fotbollen. Hur det ser ut i Ukraina är jag mindre insatt i, men jag antar att situationen inte är speciellt mycket annorlunda, till läget i Ukraina ska också den politiska situationen, där landet just nu befinner sig i ett totalt politiskt kaos med ett förväntat nyval.
För att ytterligare spä på problemen för de båda arrangörsländerna, så finns också den gryende internationella konflikten mellan Ukraina och Ryssland när det gäller Krimhalvön och norra Ukraina. Även om fullskaligt krig i klass med vad som skedde i Georgien inte känns allt för troligt, så är det dock ett orosmoment som UEFA inte kan blunda för.

Givetvis kommer UEFA att försöka i största möjliga mån att låta de båda länderna få arrangera EM, men frågan är förstås hur mycket UEFA kan och kommer blunda för. Att inget av länderna lär klara av att uppfylla de krav UEFA ställt på dem, är troligen rätt uppenbara. Problemet är förstås att det vore mycket genant för UEFA att tvingas byta arrangörsland, man har trots allt satsat på dessa länder och det skulle också dra ner det polska och ukrainska fotbollsförbundet i fallet.
Man kan dock fråga sig varför UEFA valde att välja Polen och Ukraina, de torde givetvis varit medvetna om de problem som trots allt finns inom både den polska och ukrainska fotbollen. Det mesta talar väl för att det var ett politiskt korrekt beslut, som kanske mest grundades i ett försök att låta UEFA ge chansen till två pånyttfödda länder, och att man därför blundade för de enorma problem som ett arrangemang av denna storlek skulle innebära för länderna. Nu har båda länderna fram till sommaren 2009 på sig att genomföra någon form av förbättring, men jag är tveksam, och tror att UEFA kommer, med svansen mellan benen, att tvingas byta arrangörsland.

Detta öppnar förstås upp för Sverige/Norge/Danmark alternativet inom en inte allt för avlägsen framtid, till skillnad från Polen och Ukraina har såväl svenska, danska och norska klubbar nya fräscha arenor med ett väl utbyggt transportnärt till och från arenorna. Faktum är att UEFA borde gett det nordiska förslaget tummen upp, för jag tror de nordiska länderna är väl förberedda och har kapacitet att klara av en sån här tournering.

No comments: