Tuesday, September 23, 2008

Hypen är död, länge leve hypen

Så var det då officiellt, hypen runt svensk fotboll är över är verkligheten har hunnit ifatt såväl det svenska fotbollsförbundet som klubbarna. Det vi alla känt till, att intresset för svensk elitfotboll är rekordlågt är nu officiellt, i såväl Svenska Dagbladet som i Aftonbladet talar nu Lars-Åke Lagrell ut om raset i publiksiffrorna som tydligen kommit som en total överraskning för både Svenska fotbollsförbundet och för Lagrell. Men för mig som hängiven fotbollssupporter är det förstås inte det minsta underligt, snarare är jag förvånad att intresset trots allt varit så pass stort som det varit under en förhållandevis lång tid.
Inte helt oväntat skylls det minskade publikintresset på fotbollshuliganer, något det blivit mode att göra och man är förvånad att varken den globala uppvärmningen eller finanskrisen skylls på huliganer. Lagrell håller myten vid liv genom att säga att ”våldet” runt matcherna spelar roll och att det ”är klart att det påverkar. Om det är en eller 10000 är det ingen som vet. Men marginalåskådarna är viktiga.” Det är dock lite otydligt om Lagrell talar om fotbollshuliganer, eller de huliganer iförda uniformer som helt lagligt kan misshandla besökare på arenorna. Frågan är dock på vilket sätt fotbollsbråken i Stockholm påverkar det rekordlåga intresset för fotbollen i Gävle, Halmstad, Trelleborg eller Sundsvall?
I SVD:s artikel försöker också Lagrell skylla de vikande publiksiffrorna på Fotbolls EM och de Olympiska spelen i Kina, och även om det komprimerade schemat säkerligen skrämt bort en och annan ”marinalåskådare” så är det förstås långt ifrån sanningen.

För sanningen är förstås att orsaken till publiktappet är att den Allsvenska fotbollen dels innehåller alldeles för många lag där den majoriteten saknar ett genuint fotbollsintresse, dels alla tv-sändningar från Allsvenskan och att fotbollen håller pinsamt låg klass. Det spelar faktiskt ingen som helst roll om alla klubbar investerar i nya arenor, så länge Allsvenskan innehåller lag som Ljungskile, Trelleborg, GIF Sundsvall, Gefle IF och Halmstads BK kommer intresset att fortsätta sjunka. Inte nog med att dessa lag, med ett visst undantag för HBK, saknar en aktiv fotbollskultur, de har problem att fylla sina egna hemmamatcher, och hur det då ser ut på bortaplan säger sig själv.
Igår måndag spelade Trelleborgs FF till sig ett nytt kontrakt i Allsvenskan, trots att laget överpresterat och ligger på en sjunde plats så kom inte ens 1500 personer till Vångavallen. Pinsamt är förstås bara förnamnet, och det har förstås inget som helst att göra med fotbollsvåld eller att Vångavallen är en bedrövlig fotbollsarena att göra, snarare beror det på att fotbollen håller så låg klass och att matcherna numera också visas på tv.

För just det är ytterligare en del av problemet, att tv-bolagen i form av Canal+, Säsongskortet och TV4/TV 4 Sport kan diktera villkoren. SvFF har försatt sig i en sits där de egentligen avsagt sig all form av kontroll över fotbollen, den ligger istället hos Canal+ och TV 4, där de kan välja och vraka mellan vilka matcher de vill sända. Ett annat problem som SvFF inte ens vill erkänna är Bajen Fans och Black Armys bojkotter av bortamatcher, något som givetvis satt sina spår. Och även om det i vissa fall varit ett marginellt bortfall, så är jag övertygad om att kassörerna i lag som Gefle IF och Örebro SK varit mindre nöjd med publiksiffrorna för matcherna mot AIK och Hammarby. För oavsett vad nu massmedia och fotbollsförbundet säger så är det nämligen fansen som är klubbarna, för hur mycket än de vill efterlikna Premier Leauge så kommer aldrig Allsvenskan att komma i närheten av vad införandet av Premier Leauge innebar för den engelska klubbfotbollen.

Problemet är dock att svensk fotboll saknar ett tillräckligt starkt varunamn, Allsvenskan är ett skämt som håller pinsamt låg klass och skulle det inte vara för oss supportrar så skulle dess klass vara ännu lägre. Tyvärr har varken klubbarna eller SvFF insett det, de tror att bara de inför ett liknande system som man gjorde i England i och med införandet av Premier Leauge så löser man alla problem. Problemet är bara att the Premiership hade ett gott internationellt anseende, trots att fotbollen ofta var rätt medioker, och att det fanns ett stort intresse från utlandet för engelsk fotboll. Så är inte fallet med Allsvenskan, en liga som både dansk och norsk klubbfotboll sedan länge sprungit ifrån både ekonomiskt och sportsligt. För medan Kalmar FF går en oviss match mot holländska Feyernoord, så ska danska Ålborg spela Champions Leauge mot självaste Celtic, Manchester United och Villareal. Visserligen pressade IFK Göteborg schweiziska Basel, men det räckte inte och schweizarna kunde rätt enkelt till slut ta sig vidare till fortsatt kval och slutligen till gruppspelet.
Svensk elitfotboll saknar tyvärr allt vad Premier Leauge har, i form av både spelarprofiler, fans och klubbar. För att ytterligare lägga till problem för Allsvenskan så innehåller den dessutom lag från städer med liten, eller ingen fotbollskultur. Det är bara att inse att försöket att utöka Allsvenskan till 16 lag var ett fiasko, och att det istället kanske vore en idé att testa att minska antalet lag till 12 stycken. Då kanske vi skulle slippa lag som Ljungskile och Trelleborg…

Källor:
Publikras i Allsvenskan

1 comment:

Anonymous said...

Tack for kloka inlagg i debatten om vikande publik siffror i Allsenskan 2008 Som utland boende, foljer jag inte alla detaljer, men med stort hjarta for AIK, kan jag halla med dig i mangt och mycket varfor publik intresset har minskat drastiskt denna sasong. Pa avstand (Australien) undrr jag hur attraktivt 16 lags allsvenskan ar? Vilken kvalite haller den?

Skall man utveckla resonmanget sa verkar de mindre klubbarna inte bidra med mycket av kvalitet och det minskade publik inresset skylls bl a pa laktar incidenter, s k huliganism - vilket i mina ogon ar ett samhalls problem, som maste tas tag i pa ett hogre plan. Samhallet, dvs skol, polis och myndigheter kan ine tro att klubbarna med enorm press om ekonomi, sporslig framgang, spelare, ledare osv skall makta med att 'uppfostra' dessa individer - de fa som skapar problem ar i skriande behov av att fa veta vad som ar ratt och fel i samhallet...

Vidare har Stockholms klubbarna under presterat mot forantningar och en stor del av tappet finns att hitta i den forklaringen - det ar som Global uppvarming, medel termperaturer och Finanskriser - man kan inte hitta en enskild forklaring till dessa fenomen.

Allsvenskan bor minskas ner till 12 lag och de ska bli elit tankande och uppfylla krav om arenor, borta supportar skall fa stod att komma dit och hoja publik intresse, staming och atmosfar. Sedan maste SvFF jobba for att elit klubbarna kan fa arbetsro for att borja (sakteliga) mata sig med jamforbara Norden klubbar att konkurrera i Champions Legue.

Det ar enklare att skylla pa EM, OS och nagra enstaka huliganer, men sanningen ligger hos forubndet sjalva - det maste rannsaka sig sjalva och stodja i stallet foratt kapa...

Med hopp om en battre installlning och mer publik och SM Guld till AIK 2009!

En gang Gnagare alltid Gnagare!
/Sydney Jonas
AUSTRLIEN