Tuesday, May 14, 2013

NSBO, den nazistiska fackföreningenNSBO-möte
Nationalsozialistische Betreibzellenorganisation (NSBO) bildades formellt den 15 januari 1933, men kunde spåra sitt ursprung längre tillbaka. Under slutet av 1920-talet i Berlin hade partimedlemmar och sympatisörer på en rad fabriker börjat organisera arbetsplatsgrupper, och 1928 bildade Johannes Engel NS Wählerschaft på Knorr Bäkefabriken i Berlin. Efter att organisationen bytt namn till NS Arbeiterkampbund, förslog Gauorganisationsleiter Reinhold Muchow att fler sådana grupper, eller Zellen, skulle bildas. För att organisera dessa Zellen, satte Muchow tillsammans med Engel upp ett Sekratariat für Arbeiterangelegenheite ör att övervaka, och i maj 1930 bildades Gaubetriebeszellenabteilung i Berlin med de båda som dess ledare. Sporrade av utvecklingen i Berlin, började nu liknande grupper bildas runt om i Tyskland, och den 15 januari 1930 bildades Reichsberiebzellenabteilung (RB), vilken den 8 mars 1931 bytte namn till NSBO.

Trots en massiv kampanj under stridsropet ”Hinen in die Betriebe!1, och att man medverkade i en rad strejker, som transportstrejken i Berlin. Hade den nya organisationen svårt att få någon större genomslagskraft bland de tyska arbetarna, som istället föredrog de katolska eller socialistiska fackföreningarna, och hade i slutet av 1931 bara runt 30.000 medlemmar i hela Tyskland.
    Dagen efter 1 maj 1933 tillkännagav Führer der DAF Robert Ley att alla tyska fackföreningar nu var upplösta, och att DAF skulle ta över ansvaret för NSBO. Detta inledde en bitter intern konflikt mellan Ley, som var lojal till Hitler och delar av den gamla ledningen från NSBO, som sympatiserade med partiets vänsterfalang. Konflikten skärptes ytterligare av att delar av NSBO såg sig själva slåss för arbetarna, mot kapitalet.
    
Allt eftersom de radikala elementen ur NSBO rensades ut, förlorade organisationen allt mer och mer inflytande. Spiken i kistan för NSBO som en självständig organisation blev ”de långa knivarnas natt”, då partiets vänsterfalang krossades, och flertalet ledare inom NSBO greps.

Efter dess utrensningarna tynade NSBO successivt bort, och 1935 införlivades det som var kvar av de med DAF.

1In i fabrikerna.

1 comment:

Anonymous said...

hei.
har noen sett et nsbo armband noen gang blitt brukt? søker etter bilde hvor de bruker nsbo armband og ikke nsdap.