I en av de otaliga LCI (landstigningsfarkoster) som förde de nervösa soldaterna från det 16:e infanteriregementet från 1st Infantry Division ”Big Red One”, till en kuststräcka längs den franska Atlantkusten som fått kodordet Omaha, fanns den ungerskfödde Robert Capa (egentligen Endre Ernö Friedmann). Capa som redan gjort sig ett namn som en berömd krigsfotograf, hade inlett sin karriär i det Spanska inbördeskriget och hade under det andra världskriget följt de amerikanska styrkorna i Stilla Havet och på Sicilien. När transportfarkosterna närmade sig land, måste den visserligen luttrade Capa nog ändå undrat vad han gett sig in i. För de amerikanska styrkorna hade inte brutit igenom de tyska försvarslinjerna, och landstigningszonen låg under hård beskjutning.
När luckorna öppnades strömmade soldaterna ut, samtidigt som Capa, beväpnad med två Contax II kameror, lämnade den relativa tryggheten i farkosterna. Under två timmar sprang Capa runt på stranden och över 100 bilder under tysk beskjutning, efter att han använt upp sina fotorullar såg han en inkommande LCI, och beslöt sig för att det var dags att återvända. Tillbaka i Storbritannien, avreste han snabbt till London för att snabbt få sina bilder framkallade och lämnade in dem den amerikanska tidningen Lifes Londonbyrå. Här skedde nog en av fotohistoriens största tragedier, den blott femtonåriga laboratorieassistent Dennis Baker, som var lika nyfiken som Capa på att se bilderna från landstigningen. Råkade sätta torkaren på för hög värme och smälte negativen i tre och en halv rulle av de fyra rullar Capa lämnat in.
Av 106 kort, överlevde endast elva, av vilka några publicerades i Life-artikeln ”BEACHHEADS OF NORMANDY: The Fateful Battle for Europe is Joined by Sea and Air” den 19 juni 1944. Eftersom en del av bilderna var suddiga, förklarade Life detta med att Capas hand skakat av upphetsning, något han senare ivrigt nekade till. Han använde senare Life:s bildtext ”Slightly out of focus”, som titel på sin biografi över sina erfarenheter under det andra världskriget, och beskriver där utförligt sin erfarenhet av landstigningen i Normandie.
Efter att de amerikanska soldaterna säkrat stranden, återvände Capa och fortsatte sedan att följa i de amerikanska soldaternas fotspår. Efter kriget fortsatte han att arbeta som krigsfotograf, och besökte såväl Sovjetunionen som Israel. I början av 1950-talet övertalades han att resa till Indokina, och den 25 maj 1954 trampande Capa olyckligtvis på en mina. Mannen som myntat termen ”Om din bild inte är tillräckligt bra, då är du inte tillräckligt nära”, och varit närvarande i några av 1900-talets största konflikter, avled...
Källor:
The Magnificent Eleven: The D-Day Photographs of Robert Capa
Robert Capa
Robert Capa
The Magnificient Eleven
No comments:
Post a Comment