Saturday, October 15, 2016

Svart på Vitt: Mata Hari

Mata Hari
Margaretha Geertruida Zelle föddes den 7 augusti 1876 i Leeuwarden, Nederländerna. Efter att hennes mor, avlidit och henes far gift om sig, flyttade hon i tonåren till sin gudfar och arbetade under en kortare period som förskolelärarinna. Men efter att gudfadern fått kännedom att rekorn flörtade med den unge Margaretha, så fick hon sluta. 1895 gifte hon sig med den nederländske kapten Rudolf MacLeod, och flyttade 1897 till Java i dåvarande holländska östindien (nuvarande Java). Äktenskapet med den drygt tjugo år äldre Rudolf, var allt annat än lyckligt då han var alkoliserad och tog ut sin frustration över sin avstannade militära karriär på henne. Efter att hennes son avlidit, förmodligen i sviterna av syfilis han fått från sina föräldrar, återvände paret tillbaka till Nederländerna med dottern Jeanne.
Utan möjligheter att livnära sig, då Rudolf vägrade betala underhållet och senare även kidnappade dottern, flyttade hon 1903 till Paris. Här använde hon sitt artistnamn Mata Hari (sol, eller ”solens öga), som hon antagit när hon studerade indonesisk kultur under sin vistelse i Sydostasien, och livnärde sig som exotisk dansös och fotomodell. Vid krigsutbrottet hade hennes karriär som exotisk dansös gått i stå, och livnärde sig istället som kurtisan bland den franska överklassen.

Hennes kontakter med höga politiker, militärer samt finansmän och möjlighet att fritt röra över gränserna i Europa, sig tack vare sitt nederländska medborgarskap, gjorde henne intressant för de europeiska underrättelsetjänsterna. Även om åsikterna går isär om hon överhuvudtaget utförde något underrättelsearbete överhuvudtaget, så kontaktades hon både av den franska och tyska underrättelsetjänsten. Hon greps den 13 februari 1917 av fransk polis, och anklagades för att ha lämnat ut information som orsakat den franska militären stora förluster. Efter en rättegång, under vilka de franska myndigheterna inte kunde lägga fram några hållbara bevis, annat än indicier, dömdes hon till döden av domstolen.
Hon avrättades av den 15 oktober 1917, en händelse som än idag är omgärdad av berättelser hur hon vägrade sätta på sig en bindel och vinkade till manskapet i exekutionsplutonen. Huruvida några av dessa berättelser är sanna, låter jag dock vara osant.

Efter sin död har Mata Hari letat sig in i populärkulturen, där hon ofta tar rollen som den ultimata femme fatale. Hennes tid som dansös och kurtisan i Paris på 1910-talet, har renderat i flertalet filmer. Den kanske mest kända är ”Mata Hari” från 1931 med en ung Greta Garbo i rollen som den nederländska dansösen.
Huruvida hon verkligen var en tysk spion, råder det än idag stora frågetecken om. De flesta historiker verkar idag vara av åsikten att hon förmodligen kontaktats av tyska agenter, men inte varit involverad i något arbete för dem. Mest troligt är att hon, i ett försök att finna ett svar på de motgångar som drabbats den franska armén, blev ett perfekt offerlamm.

No comments: