Wednesday, September 21, 2016

Svart på Vitt: Maratonloppet i det Olympiska spelen 1908

 Dorando Pietri (1885-1942), hjälps i mål av Dr. Michael Joseph Bulger

Den italienska långdistanslöparen Dorando Pietri (1885-1942), hjälps i mål av Dr. Michael Joseph Bulger under maratonloppet vid de Olympiska spelen i London 1908. Efter att tagit ledningen efter ungefär halva loppet, men var på grund av vätskebrist och trötthet, rejält desorienterad när han kom in på stadion. Efter att ha vid ett flertal tillfällen sprungit fel, leddes han över mållinjen och kunde 
titulera sig olympisk mästare. Tilltaget väckte dock kritik, och efter att det amerikanska laget lämnade in ett klagomål, och Pietri diskvalificerades.
Dagen efter loppet fick han en speciel pokal av drottning Alexandra, och sir Arthur Conan Doyle organiserade en insamlingskampanj för att hjälpa honom att öppna ett bageri i sin hemstad.
Händelserna i London - och Doyles insamlingskampanj - gjorde italienaren till en världskändis, och han deltog i ett flertal långdistansloppet fram tils han lade skorna på hyllan 1911.
Efter att han dragit sig tillbaka, gav han sig in i hotellbranschen med sin bror. Han visade sig dock inte vara lika framgångsrik i sin nya karriär, och efter att hotellet gått i konkurs drog han sig tillbaka till San Remo och öppnade en bilverkstad.
Dorando Pietri avled av en hjärtattack den 7 februari 1942.


Källor:
Dorando Pietri (Wikipedia, svenska)
Dorando Pietri (Wikipedia, engelska)

No comments: