Thursday, November 29, 2012

Kriget mot julkalendern


 
Det lackar mot jul, och med är det dags för SVT:s julkalender. Denna traditionella nedräkning till julafton, som följs av tusentals barnfamiljer, brukar också följas av intensiva debatter om de tjugofyra avsnittens syfte och budskap. Ofta brukar denna debatt påbörjas redan innan kalendern börjat sändas, och kretsar vanligtvis runt att man underlåtit sig att behandla, vad många debattörer anser vara julens mening och syfte, men också på grund av de ofta ockulta fenomen som behandlas. En av de mer kontroversiella julkalendrarna var ”Trolltider” (sändes ursprungligen 1979, men som var så populär att den gick i repris 1985), och kritiserades hårt för att man använde sig av tomtar, troll och andra småfolk i svensk folktro. En annan starkt kritiserad, men också väldigt omtyckt, var ”Stjärnhuset” (1981) som handlade om den grekiska mytologin, och hur dessa var kopplade till stjärnbilderna.
Givetvis har inte heller årets kalender, ”Spökenas återkomst till Greveholm” undkommit detta öde. I dagens Aftonbladet går Zbigniew Golebiewski, kyrkohede vid Sankta Annas katolska församling, till hårt angrepp mot julkalendern. Vad Golebiewski blivit uppretad över är en sekvens där man lekar ”anden i glaset”, något han anser kan vara inkörsporten till spiritism och det ockulta.

Han fortsätter och säger:
Som troende kristen tycker jag att "anden i glaset" är den dummaste leken barn kan hålla på med. Med tanke på att den kan få mycket allvarliga konsekvenser för människans andliga och psykologiska välbefinnande. Det enda jag vill är att uppmärksamma föräldrar om att vara med när barnen se detta och förklara.”
Att hela idén med anden i glaset, egentligen en förenklad version av en så kallad Ouija-bräda, är i sig rätt skrattretande, och förklaras inte av någon kontakt med andevärlden eller det ockulta. Istället handlar det om att deltagarna antingen medvetet eller omdvetet (så kallade ideomotoriska rörelser), rör glaset fram och tillbaka. Detta avslöjades redan på 1830-talet, och verkar helt undgått Golebiewski. Att det skulle få allvarliga konsekvenser för människans andliga och psykologiska välbefinnande, får förstås stå för honom, personligen tycker jag han kanske borde se över vad den katolska kyrkan förespråkar och de verkliga effekter det faktiskt fått och får över människan.
Man kan förstås också fråga sig vart gränsen för det ockulta går. I synnerhet som bibeln är full av sakar som Golebiwski i andra sammanhang förmodligen skulle beteckna som ockulta i form av talande ormar, brinnande buskar, folk som väcker de döda och så vidare.
För den som är intresserad av ämnet runt Quija-bräden, rekommenderar jag Penn & Teller Bullshit: Quija boards & near death experience

Men som om detta inte var nog, så fortsätter Golebiewski med att säga:
Precis som i paradiset där de första människorna låter sig luras av den onde. Den onde verkar än i dag i världen och använder sig av alla medel för att komma åt eventuella offer.”
Med tanke på de senaste årens debatt om sexuella övergrepp begångna av katolska präster på barn, känns hans uttalande lätt skrattretande. Det hela blir förstås inte bättre av att den katolska kyrkan gjorde allt de kunde för dölja övergreppen, för den som är intresserad i ämnet rekommenderar jag filmen ”Fräls oss ifrån ondo” (Deliver us from evil, 2006)1. Filmen som behandlar fader Brian O'Grady, som mellan 1970-talet och 1990-talet, förgrep sig sexuellt på minst 25 barn i norra Kalifornien, och hur den katolska kyrkan i USA – med Vatikanens goda minne – inte bara dolde övergreppen, utan tillät också O'Grady fortsätta i sin roll som präst trots vetenskapen om vad han gjort.
För den som är intresserad av att läsa mer om detta rekommenderar jag artikeln ”
Catholicsex abuse” cases på Wikipedia.

Det är svårt att inte se det ironiska i hans uttalanden, även om jag är rätt övertygad om att han själv är fullständigt omedveten om det faktumet.


No comments: