Tuesday, December 2, 2008

Lägg ner Bragdguldet

Det blir allt mer och mer uppenbart att Bragdguldet helt, om det någonsin haft någon, spelat ut sin roll. Idag kom årets – inte helt oväntade – utnämning, årets Bragdguldmedaljör heter Jonas Jacobsson, tävlar i sportskytte och vann i somras tre guld i Peking. Motiveringen enligt juryn var: ”Svenska Dagbladet Bragdmedalj 2008 har tilldelats Jonas Jacobsson. För bragdartad upphämtning till guld i paralympics – en sann skyttekung”. Vad är det då för fel på årets utnämning kanske någon frågar sig, även om sportskytte kanske inte tillhör någon direkt folksport.
Det kanske beror primärt på att jag faktiskt inte på något som helst sett ser vart i bragden ligger? Nu är det nämligen så att Jacobsson är rullstolsbunden och deltog i sommarens Paralympics som även det gick i Peking, och vari både bragden och bedriften att sitta och skjuta ligger i övergår faktiskt mig totalt. Det är förstås skickligt och duktigt, men är det verkligen en bragd? Enligt ordboken så definieras en bragd av att vara ”utomordentlig prestation eller gärning”, något jag personligen inte riktigt ser i Jacobssons guldmedaljer? Vi tar det igen, Jacobsson sitter ner och skjuter, han sitter ner och skjuter. Med tanke på hur enormt liten handikappidrottsvärlden är, så gör det hans bedrift än mindre bragdaktig, oavsett hur mycket han nu än legat under med i den ena finalen.
Det finns förstås en orsak till varför Jacobsson vann denna utmärkelse, och det är förstås att övriga svenska idrottare totalt floppat. Det blev inte, trots vissa förhoppningar, en enda guldmedalj i årets Olympiska spel, om än en rad silvermedaljer, herrans Fotbollslag gjorde en floppinsats i Schweiz/Österrike, hockeylaget dribblade bort sig och så vidare i all oändlighet. Det är således en kombination av total urholkning, politisk korrekthet och ett i övrigt blekt svenskt idrottsår. Om nu denna utnämning ska bli ledande så kan man onekligen fråga sig vad nästa års bragdmedaljör sysselsätter sig med för obskyr sport, fickpingis eller världsmästare i kurragömma?

Källor:
Bragdguldet till Jonas Jacobsson

No comments: