Tuesday, October 21, 2008

Kulturell härdsmälta

Igår måndag röstade kommunfullmäktige i Gävle för att man ska ansöka om att bli europeisk kulturhuvudstad 2014, något som innebär att Gävle kommun ska sponsra ansökan med - i runda slängar – 10 miljoner kronor. Protesterna har förstås inte låtit vänta på sig, en av Gävles största kulturprofiler Björn Widegren har i den ena lokaltidningen Gefle Dagblad gått ut och protesterat mot förslaget. Det har även genomförts andra protester, bland annat har den före detta idrottsmannen Jimmy Nordin anordnat en protestlista som runt 3 600 personer undertecknat. Allt detta har dock inte stoppat Gävle kommun som nu ska hårdlanseras i kampen, allt under kampanjens slogan – ”kulturell allemansrätt”.
Riktigt vad ”kulturell allemansrätt” innebär har de ansvariga svarat rätt svävande på, men en inte allt för vild gissning är att det handlar om att kultur är för alla. Följdfrågan då blir om det är allas kultur, eller det som Gävle Kommuns ansvariga anser vara kultur. Mina misstankar är förstås att det primärt handlar inte handlar om någon form av allmän kultur, utan att det helt enkelt handlar om en kultur för en liten, om än uppenbarligen inflytelserik, grupp människor.

I brist på annat att attrahera uppmärksamhet på, så har kommunen gått in stenhårt för att lansera Gävle som en kulturens stad. Inte nog med att man satsat enorma summor pengar på Gävle teater, vilken under en lång period leddes av Per Oscarsson, så har man plöjt ner enorma summor i ett konserthus, statyer och annat som stadens styrande anser vara kultur. Vad Gävles befolkning anser i frågan är förstås av mindre vikt, men huvudsaken är ju att de knappt 70 000 invånarna kan få sitt lystmäte på obegripliga teaterpjäser, teaterlokaler utlokaliserade i ett fallfärdigt industriområde eller statyer utan syfte eller mening.
Tyvärr har Gävles försök att lanseras som en kulturstad varit tämligen misslyckad, i alla fall bland Sveriges befolkning, för de flesta svenskar är Gävle synonymt med hockeylaget Brynäs IF, Ahlgrens bilar och Gevalia. Detta måste förstås känna osedvanligt bittert för kulturvurmarna i Gävle kommun, kretsar som vanligtvis sällan brukar vara speciellt positiva till varken privat näringsliv eller idrott. Men nu har de som sagt fått sin hämnd, för faktum är att Gävles ansökan till kulturhuvudstad 2014 till och med nått medierna i Stockholm, bland annat har Dagens Nyheter skrivit om Gävles ansökan och det är förstås bara en tidsfråga innan SVT och Kobra kommer på besök. Gävles kulturelit gnuggar händerna, och ser en möjlighet att få bli kända för något annat än idrott och företag.

Den stora knäckfrågan är vad utmärkandet ”Kulturhuvudstad 2014” skulle innebära för Gävle, rent ekonomiskt och publicitetsmässigt? Den frågan är tämligen svår att besvara, ser jag till mig själv så är jag både ovetande – och i ärlighetens namn ointresserad – av utmärkelsen, som jag faktiskt inte ens kände till existerade. Så med andra ord kan man gott tänka sig att jag knappast är ensam, och jag har faktiskt i ärlighetens namn svårt att se att det skulle locka några större turistströmmar till Gävle. Snarare för det tankarna till när Basil Fawlty i Fawlty Towers ska anordna en exklusiv gourméklubb på sitt hotell, och där han i annonsen skriver ”inget slödder”. För ingen ska förstås tro att när medelsvensson sitter och planerar semestern 2014 säger:”Vi skiter i att åka till Thailand och drar till Gävle istället, de har ju utnämnts till kulturhuvdstad 2014!” Det handlar förstås om att de ansvariga inom Gävle kommun och i olika kulturella institutioner ska få mingla och frottera sig med Sveriges kulturelit, har man tur kanske man till och med kan lura upp någon från övriga Europa till Gävle. Då kan de stolt få visa upp sitt idoga, och för de flesta obegripliga och ointressanta arbete att sprida kultur till de okunniga. Okunniga människor som istället för att stödja deras arbete med att bli kulturhuvudstad 2014, istället gått och oroat sig över att vägnätet i Gävle förfaller, att skolor läggs ner eller att kommunen tvingas spara in pengar på annat. De kan nog gott stå där med champagneglaset i ena handen och kaviarkanapén i andra handen, och skratta över de okunniga som inte förstått charmen i att Gävle blev kulturhuvudstad 2014…

No comments: